Keresés
álmatlanság ellen

Álmatlanság kezelése természetes módon

álmatlanság ellen

Álmatlanság kezelése természetes módon

Az álmatlanság sajnos egyre gyakoribb probléma, amivel sajnos egyre többen szembesülünk. Az álmatlanság megnehezíti a hétköznapjainkat, hiszen ha nem tudjuk magunkat rendesen kipihenni, egész nap fáradtak, nyúzottak és dekoncentráltak vagyunk, ami miatt nehezebben tudjuk elvégezni a feladatainkat, ráadásul kedvetlennek, motiválatlannak érezhetjük magunkat.

Stresszfaktorok

Az álmatlanság jelenthet nehéz elalvást, éjszaka gyakori felébredést, nem tudjuk magunkat kipihenni, egész nap feszültek és fáradtak vagyunk. Tartós álmatlanságnak vagy inszomniának azt nevezzük, ha legalább egy hónapon keresztül fennáll ez az állapot. Álmatlanságot átmenetileg okozhat a stressz, szélsőséges időjárás változás vagy egy traumatikus élmény is. Ha észleljük, hogy álmatlanság gyötör, ne várjuk meg, amíg a helyzet állandósul, igyekezzünk mihamarabb helyrebillenteni az életünket. Vannak olyan helyzetek, amikor a stressz forrását nem tudjuk megszüntetni vagy rövidebb ideig együtt kell élnünk vele, ez esetben célszerű felkészíteni a testünket és a lelkünket, hogy átmenetileg nagyobb legyen az ellenálló képességünk az adott stresszfaktorral szemben. Igyekezzünk napközben feltöltődni, ha lehetőségünk van rá, menjünk ki a természetbe sétálni, szabadítsuk meg magunkat a negatív gondolatoktól, keressünk olyan kreatív elfoglaltságot, amely kellőképpen elvonja a figyelmünket a problémáról vagy mozogjunk, sportoljunk egy kicsit többet. Személyiségfüggő, hogy kinek melyik megoldás válik be, de az aktív pihenés és az aktív kikapcsolódás lehetővé teszi, hogy könnyebben elengedjük a problémát és ne csak az járjon a fejünkben, szinte megbénítva ezzel a gondolkodásunkat.

Relaxációval a stressz ellen

A relaxáció is rendkívül sokat segíthet lelki egyensúlyunk megőrzésében, éppen ezért érdemes minden nap legalább 20 percet relaxálni, amikor csak magunkra figyelünk, nem engedjük be a külső, negatív hatásokat. A relaxációt és a könnyebb alvást segíthetjük gyógynövények tiszta illóolajaival, például a közismerten nyugtató és kellemes levendula illatával vagy az alvászavarokat csökkentő szantálfa átható illatával. Az enyhén nyugtató és stressz ellen kiválóan ható gyógynövényes teákat is kipróbálhatjuk, amelyek a bennük lévő természetes hatóanyagoknak köszönhetően segítenek a stresszhormonok szintjének csökkentésében, nyugtató, lazító hatásúak. A masszázsolajokkal végzett aromaterápiás masszázs is idegnyugtató hatású, az esti lefekvés előtt végzett masszázs pedig kifejezetten pihentető, segít a nyugodtabb, egyenletes alvásban.

Ne várjuk meg, amíg az álmatlanság eluralkodik felettünk, vegyük át mi az irányítást és töltődjünk fel, óvjuk egészségünket a külső stresszhatásokkal szemben!

megosztás:

Friss cikkeink

vissza az oldal tetejére