Keresés
aromaterápiás fürdősó

Fürdősók az aromaterápiában

aromaterápiás fürdősó

Fürdősók az aromaterápiában

A fürdősó az aromaterápia egyik elengedhetetlen kelléke, manapság igen népszerű és egyre elterjedtebb a használata. A fürdősó alapja többféle só lehet, Európában a leggyakoribbak a tengeri sóból, a himalájai sóból vagy éppen Erdélyből származó parajdi sóból készült fürdőtermékek. Alapvetően a himalájai só és a parajdi só önmagában is használható fürdősóként, azonban a hatásuk elmarad az esszenciális illóolajokkal gazdagított aromaterápiás fürdősók jótékony hatásától.  

Illóolajokkal illatosított fürdősók

Az illóolajokkal illatosított fürdősók igen jó hatással vannak a testi és lelki egészségünkre is. Az illóolajokkal készült fürdősók közül mindig olyat válasszunk, amely minőségi, 100%-os tisztaságú illóolajat tartalmaz, mert a nem megfelelő tisztaságú illóolaj irritálhatja a bőrünket. Az illóolajjal készült fürdősók esetén nemcsak a só, hanem az illóolaj is kifejti jótékony hatását, az egyes illóolajok ráadásul segítenek a bőr egészségének és szépségének megtartásában.

Az aromaterápiás fürdőt elsősorban stresszűzésre használják, de akár ennek ellentétére, energetizálásra is alkalmazható. A fürdő hatását mindig a választott illóolaj, illetve az illóolajos fürdősó határozza meg. Ha álmatlansággal küzdesz, akkor lefekvés előtt fél órával érdemes nyugtató fürdőt venni levendulás, majorannás vagy esetleg szantálfa illóolajjal dúsított fürdősóval. Ha felfrissülésre vágysz egy hosszú, fárasztó nap után, akkor pedig délutáni fürdőt ajánlunk, citrusos és fűszeres illatokkal.

Tengeri só hatása a bőrre

A tengeri só rendkívül jótékony hatással bír és segít megtartani a bőrünk egészségét. Minden bőrtípus esetén bátran használható, mert a közhiedelmekkel ellentétben nem szárítja a bőrt. A tengeri só a vízmegkötő hatása révén hidratálja a bőrt, megköti a vizet a bőr mélyebb sejtjeiben is, ezáltal nem engedi a bőrt kiszáradni. A tengeri só kiválóan tisztítja, méregteleníti még az erősen zsíros bőrt is. Segít visszaállítani a bőr természetes pH értékét, képes csökkenteni a bőr túlzott faggyúmirigy termelését, ezáltal segít a pattanások megelőzésében és a bőr túlzott elzsírosodásának megelőzésében is. Pattanásos bőr esetében a tengeri só gyulladáscsökkentő szerepe is jótékony segítség, hiszen a meglévő pattanásokat elhalványítja, a pórusokat pedig tisztítja, ezáltal hatékonyan megakadályozza a pattanások, mitesszerek kialakulását. A tengeri só nem engedi elpárologni a bőr felületéről a megkötött nedvességet, mégis közben képed a bőr természetesen „lélegezni”. Összességében a tengeri só segít megőrizni a bőr fiatalságát, feszességét, tisztaságát és bársonyosságát.

Mi a különbség a házilag készített fürdősók és a boltban kapható fürdősók között?

A boltban kapható fürdősók és egyéb kozmetikai készítmények minden esetben kizárólag olyan gyártótól származnak, amelyek megfelelnek az aktuális jogszabályi követelményeknek és az adott kozmetikai termék gyártásához szükséges összes engedéllyel rendelkeznek. Ezzel szemben a házilag készített fürdősók összetevőit és annak allergén információit, amennyiben „kéztől” vásároljuk elég nehézkes lekövetni és ellenőrizni. Bármely termék esetében, amellyel bőröd közvetlenül érintkezik, javasoljuk, hogy mindig győződj meg a termék összetevőiről, hogy az esetleges allergia kockázatát a minimálisra csökkenthesd. Mindig keresd a termék oldalakon az adott termék pontos összetevőinek listáját és vásárlás előtt tájékozódj az összetevőkről!

Fürdősó élettani hatása

A fürdősónak az elmúlt évtizedekben végzett vizsgálatok alapján jótékony hatásait ismerjük.  A korábban már felsorolt hatások mellett a fürdősó nem csak a lélekre van jó hatással, hanem amellett, hogy ellazítja vagy éppen felélénkíti a testet – a kiválasztott fürdősótól függően – rendkívül jó bőrápoló hatású is. Az interneten olvasható sajnos olyan rémhír, mely szerint fürdősó alkalmazása nem ajánlott magas vérnyomással küzdő betegek részére. A valóság azonban az, hogy nem a fürdősó alkalmazása, hanem a túlzottan nagy hőfokú víz az, amely képes gyorsan megemelni a vérnyomást. Éppen ezért magas vérnyomású emberek számára is nyugodtan használható a fürdősó, viszont ügyelni kell arra, hogy akár fürdősóval, akár anélkül, a víz hőmérséklete ne legyen túlságosan forró, mert az kitágítja az ereket és megemeli a vérnyomást.  Lázas betegek esetében vagy azoknál, akiknek a fürdősó használata előtt az elmúlt néhány napban láza volt, szintén nem javasolt a magas vízhőmérséklet, mert a forró víz nem csak a vérnyomást, de a testhőt is emeli. Bizonyos illóolajok képesek az egyébként ingadozó vérnyomással rendelkezők esetében a vérnyomást megemelni vagy éppen csökkenteni. Ha vérnyomásproblémákkal küzdesz, akkor fürdősó, fürdőolaj vagy bármely más fürdőtermék vásárlása esetén figyelmesen olvasd el a termék összevetőit és győződj meg arról, hogy a kiválasztott termék összevetői közül egyik sem (például egyik illóolaj sem) vérnyomásnövelő-, vagy éppen vérnyomáscsökkentő hatású.

Okozhat-e allergiás tüneteket?

Mint minden kozmetikai termék vagy fürdőtermék, a fürdősó is – pontosabban az összetevői – okozhatnak allergiás reakciót. A fürdősó egy esetben okozhat allergiás tüneteket: ha olyan fürdősót használsz, amelynek valamely összetevőjére allergiás vagy.  Például ha tudod, hogy irritál a borsmenta illóolajnak még az illata is, akkor nem javasolt borsmenta illóolaj hozzáadásával készült fürdősót választani, mert vélhetően allergiás tüneteket – bőrviszketés, bőrhámlás – fogsz produkálni.

Figyelem! A fürdősó semmilyen esetben sem helyettesíti a tusfürdő használatát! Nem javasolt a fürdősó napi szintű használata tusfürdő helyett, hiszen használatakor az illóolajak és a tengeri só jótékony hatását élvezheted, nincs olyan erős bőrtisztító hatása, mint az e célból használt tusfürdőknek.

Fürdősó adagolása

Általánosságban elmondható, hogy 3-4 kanál fürdősó még az erősebb illatok kedvelőinek is elegendő mennyiség egy fürdőzéshez. Lábfürdő esetén, vagy vizes lábmasszírozó edény esetén elegendő 1-2 kanál fürdősó használata.

Ellenjavallat

Ellenjavallat
A fürdősó használata bár nagyon kedvező, mégis vannak olyan esetek, amikor használata kerülendő:

  • gyermekeknél, 3 éves kor alatt
  • állapotos kismamáknál
  • lázas állapotban
  • szívbetegség esetén (a korábban már említett forró víz értágító hatása miatt).

megosztás:

Friss cikkeink

vissza az oldal tetejére