Keresés
gyógynövények a betegségek megelőzéséért

Gyógynövények a betegségek megelőzéséért

gyógynövények a betegségek megelőzéséért

Gyógynövények a betegségek megelőzéséért

Szerencsére manapság egyre többek számára alapvetően fontos az egészséges életmód és az egészséges életvitel kialakítása. Rendkívül nehéz a mai fogyasztói társadalomban olyan szokásokat kialakítani, amelyek segítenek megőrizni egészségünket anélkül, hogy közben semmilyen mesterséges vitamin vagy gyógyszert ne használjunk. Tény, hogy alapvetően bizonyos betegségek esetén egyes gyógyszerek használata nem mellőzhető, azonban ezt ne keverjük össze a kényelmi-gyógyszerhasználattal. Amikor valójában a testünk tökéletesen „működik” gyógyszerek használata nélkül is, akkor érdemes törekednünk arra, hogy ezt az állapotot fenntartsuk.

A napi vitaminbevitel helyes táplálkozással kivitelezhető és nincs szükségünk arra, hogy különböző vitaminkészítményeket vagy étrend kiegészítőket adagoljunk a szervezetünkbe.

Betegségek kezelése

Egyre több családban megfigyelhető, hogy egy megfázás, felfázás vagy enyhébb betegség esetén nem nyúlnak azonnal a gyógyszeres dobozhoz, hanem dédnagyanyáink által már használt és tesztelt, családról családra szálló tearecepteket vagy saját maguk által készített gyógynövényes tinktúrákat vesznek elő és gyógynövényekkel igyekszenek a tüneteket enyhíteni. Természetesen fontos felismerni, hogy mi az az élethelyzet, amikor az orvos felkeresése elmaradhatatlan, azonban nem feltétlenül szükséges azonnal az ügyeletre rohanni, ha egy kicsit kapar a torkunk vagy magas gyomorsavval küzdünk. Példának okáért télen a megfázásos időszakban igen sokan szednek köptető gyógyszereket, amelyek felszakítják a váladékot, közben viszont igen erős mellkasi fájdalmat is képesek okozni. Mi ezzel ellentétben azonban a saját családunkban az általunk elkészített fenyőrügy szirupra esküszünk, amely könnyedén segít enyhíteni a légúti panaszokat, felszakítja a váladékot és közben semmilyen mellkasi fájdalmat nem okoz. Azonban a Covid-fertőzések idején az alkalmazása előtt természetesen szükség volt a betegség tesztelésére és az orvos tanácsaira, így az orvosi tanácsot megfogadva a felírt gyógyszert és a saját családunk hagyományain alapuló kiegészítő kezeléseket együttesen, hatékonyan tudtuk alkalmazni. A gyógynövények és a gyógyteák vagy tinktúrák használatának kulcs a tudatosság. Ne szedj azonnal gyógyszert, ha nem feltétlenül szükséges! Az egészséget megőrizni sokkal nehezebb abban az esetben, ha a szervezeted egyensúlyát gyógyszerekkel már felborítottad vagy a hormonháztartásodba hormonpótló szerekkel beavatkoztál, esetleg az immunrendszered védekezőképességét megtörted egy antibiotikum kúrával. Gyógyszereket akkor szedj, ha egyértelművé vált, hogy azok nélkülözhetetlenek a betegséged megállításában. Szükség esetén érdemes olyan orvost vagy orvosokat felkeresni, akik hajlandóak elrugaszkodni a berögzült és megszokott „gyógyszerrel gyógyítunk” gondolkodásmódtól és nyíltan tudsz vele beszélni egyéb, kiegészítő kezelésekről, alternatív gyógymódokról is.

 

Vigyázat! A gyógynövények, gyógyteák használata nem keverendő össze a kuruzslással! A gyógynövények és a belőlük készült gyógyteák, de akár a gyógynövényekből készült tinktúrák rendkívül hasznosak tudnak lenni, de tudnunk kell ezeket megfelelően használni. A gyógynövényeket sem – mint ahogy gyakorlatilag semmilyen természetes anyagot sem – szabad túlzásba vinni és nyakra-főre fogyasztani. Mindig tudatosan válasszuk meg a fogyasztani kívánt gyógynövényt, alaposan olvassunk utána a javallatoknak, ellenjavallatoknak és az adott gyógynövény szervezetünkre gyakorolt hatásának. A bodzavirágból készült szörp vagy tea például igen ízletes, ha jól készítettük el, azonban hosszú távú, folyamatos fogyasztása vízhajtó hatású lehet. A gyógynövényekkel történő méregtelenítésnél feltétlenül ügyeljünk arra, hogy betartsuk a javasolt napi adagot és ne essünk túlzásokba.

Ugyanezen szemléletmód segítségével hatékonyan megszabadulhatsz a pánikrohamoktól, pánikbetegségtől is. A pánikbetegség a mai társadalmunk egyik leggyakrabban előforduló betegsége, amelyet ma már az orvosi körökben is elismernek. A diagnosztizálása azonban nem feltétlenül egyszerű, a kezelése pedig finoman szólva igencsak gyerekcipőben jár. A szakorvos rendszerint nyugtatókat, antidepresszánsokat ír fel a pánikbetegséggel diagnosztizált betegeknek, amely nemhogy segítené a beteget a gyógyulásban, éppen ellenkezőleg: az állapot stagnálását idézi elő. A pánikbetegség és a pánikrohamok megelőzésének és kezelésének kulcsa az azt kiváltó okok megtalálása és megszüntetése. A pánikrohamok kiváltó oka az eddigi tapasztalatok alapján leggyakrabban a stressz, amelyet érdemes nem gyógyszerekkel, hanem gyógynövényekkel és tudatos odafigyeléssel, valamint relaxációval kezelni.

Alapvetően elmondhatjuk, hogy az egészséges életmód megtartásához nagy szükség van arra, hogy mi magunk feleslegesen ne mérgezzük a testünket, odafigyeljünk a szervezetünkbe bevitt anyagok összetevőire és azok eredetére. Törekedjünk a természetben is megtalálható gyógynövények használatára, amennyiben van rá lehetőségünk és igyekezzünk a betegségek kialakulását ezen természetes anyagokkal megelőzni.

Hiszen tudjuk, a legjobb dolog a betegséget nem gyógyítani, hanem megelőzni! 🙂

megosztás:

Friss cikkeink

vissza az oldal tetejére