Keresés
illatviasz

Illatviasz – mire jó és hogyan használd?

illatviasz

Illatviasz – mire jó és hogyan használd?

Az illatviasz egyre népszerűbb, mégis sokan nem tudják pontosan, hogy mik is ezek a kis viaszformák és hogyan használhatóak. Ebben a cikkünkben most erről írunk egy kicsit bővebben.

Az illatviasz egy néhány centiméter átmérőjű kis viasz, amelyet rendszerint minőségi illóolajokkal kevernek. Az illatviasz hagyományos kerámia párologtatóban vagy más néven aromalámpában használható: a párologtató tetejébe helyezve lassan párologtatja el az illóolajat, így teremtve kellemes illatot a szobában.

Illatviasz használata

Hogyan használjuk az illatviaszt: az illatviaszt az aromalámpa felső tányérjába tesszük, az alsó tányérba égő mécsest helyezünk, és a mécses által kibocsájtott hő felmelegíti az illatviaszt, ami perceken belül nagyon kellemes illatot áraszt.

Az illatviaszok készülhetnek paraffin viaszból vagy szójaviaszból is és különböző illatanyaggal illatosíthatják őket. Méretük az 1-2 cm-es kockáktól egészen a 3-5 cm-es nagyobb illatviasz formákig változhat. A paraffinviaszból készült viaszkockák a szójaviasszal ellentétben nem környezetbarátok, mert az olvadásuk során kőolajszármazékok kerülhetnek a levegőbe, ráadásul az olcsóbb, kevésbé jó minőségű illatkockákat jellemzően nem tiszta illóolajjal, hanem gyengébb minőségű illatanyagokkal illatosítják. A szójaviasz szójababból készül és semmilyen káros anyagot nem tartalmaz, a paraffinviasszal ellentétben. A szójaviasz kisebb hőfokon és jóval lassabban ég, mint a hagyományos paraffin kockák. Bár magasabb árkategóriájú, cserébe hosszabb égési idejű, környezetbarát és az egészségre teljes mértékben ártalmatlan. Fontos, hogy amikor viaszformát használsz a párologtatáshoz, a viasz mellé ne tegyél vizet a kerámia párologtató felső tálkájába! Az illaviasz a használat során szépen felolvad és kitölti a párologtató tálkáját. Ha szeretnéd az illatokat keverni, bátran vegyíts több illatviaszt is, tehát a párologtató felső részébe egyszerre több viasz is tehető, a viaszokat akár kisebbre is összetörheted.

Illatosítsd a viaszt illóolajjal

Ahogy párolog a viasz, a benne lévő illóolaj is ugyanúgy párolog és az illóolaj illata a viasz párologtatásával egyre veszít illatából. Így ha egy viaszformát többszöri párologtatásra szeretnél használni, az utolsó alkalmakkor már nem lesz olyan intenzív az illóolaj illata, mint azelőtt. Ez esetben bátran csepegtethetsz az illatviaszba illóolajat, akár különböző illatokat is keverhetsz. Ha pedig nem szeretnéd megvárni a viasz teljes elpárolgását, a viasz kihűlt állapotban eltávolítható a tálkából.

megosztás:

Friss cikkeink

vissza az oldal tetejére