info@aromaterapias.hu

Illóolaj

Illóolajaink között kizárólag prémium minőségű, 100%-os tisztaságú illóolajokat találsz. Illóolajainkat használhatod párologtatásra, illatosításra és aromaterápiás masszázshoz.
A tömény illóolajat soha ne kend közvetlenül a bőrre, előbb hígítsd alapolajjal. Alapolajainkat itt megtalálod.
Az illóolaj a magyarországi szabályozások értelmében gyógyszernek nem minősülő növényi készítmény, ezért belsőleg történő fogyasztása ellenjavallt. 


15termék
 

Illóolajok használata a mindennapok során

Az illóolaj eredete

Az illóolajok használata manapság egy teljesen természetes dolog és mindenki számára elérhető. Az aromaterápiának egyik alapvető kelléke és a természetgyógyászok is előszeretettel alkalmazzák a gyógynövényekből kivont illóolajakat. Az illóolajok már az ókorban is ismertek voltak és gyakorta használták vallási szertartásokhoz, illatosításra vagy parfümként. Az első illóolaj elkészítéséről nincs feljegyzett dokumentum, de az ókorból igen sok írásos emlék maradt ránk, amelyek különböző gyógynövényekből illóolajok készítését, azok receptjét írja le. Az ókorban még egy kicsit más jellegű volt az illóolajok felhasználási módja, elsősorban a testük illatosítására használták azokat. Akkoriban a legelterjedtebb a mirha és a tömjén illóolaja volt, azt követően kezdett kiszélesedni az illóolajok palettája, miután a használatuk egyre többfelé terjedt el. Az arab kultúrában a papok és az előkelő uraságok a testüket illatosították a gyógynövényekből nyert olajokkal, míg az egyiptomiak felismerték az illóolajok fertőtlenítő hatását is, így az orvoslásban is előszeretettel hasznosították. Először az ókori Egyiptomban kezdték el az illóolajokat szélesebb körben használni, így fedezték fel az olajok nyugtató és bőrhidratáló hatását, amelyet igen jól hasznosítottak a korabeli bőrápoló kencék elkészítésénél. Így gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy az aromaterápia megszületése az ókori Egyiptom társadalmának köszönhető. Kínában és Indiában elsősorban gyógyászati eszközként tekintettek a növények olajaira, de érdekesség, hogy fájdalomcsillapító hatásuk mellett a kábító hatásukat is alkalmazták. Ez utóbbit nemcsak az orvoslásban, hanem az indiai vallási szertartásokon is. Az ókori Görögországban igen nagy figyelmet kapott a megfelelő növényekből kivont olajok kábító, tudatmódosító hatása, gyakran így érték el a jövendőmondók és jósok a megfelelő lelki állapotot a jövendöléshez. Az ókori Rómában azonban érdekes módon csak az illatosításra használták az olajokat, de kifejezetten kencékbe és krémekbe keverték azokat.


illóolajok széles választéka webshopunkban

A középkorra az illóolajok használata igencsak elterjedt és alapvető kelléke volt az orvoslásnak és a vándor gyógyszerészek is előszeretettel kereskedtek velük. Az illóolajok népszerűsége azonban éppen ennek köszönhetően egy időre megtorpant, ugyanis sokszor ellenőrizetlenül mérgező olajokat is árusítottak. Néhány évszázad elteltével azonban az illóolajok felhasználásának és előállításának egy egészen új korszaka kezdődött. Az illóolajok elfogadott kozmetikai alapanyagok lettek, a krémek és kozmetikumok használatát először csak a gazdagabb rétegből származók, majd később már a kevésbé jómódúak is megengedhettek maguknak. A kozmetikaipar mind a mai napig előszeretettel használ természetes illóolajokat a kozmetikumok készítésekor, de szerencsére az illóolajok önmagukban is elérhetőek és ráadásul igen széles kínálattal.


Illóolajok használata

Az illóolaj különféleképpen is felhasználható az aromaterápiában és a természetgyógyászatban. Az olajok felhasználásának feltételei a különböző országokban eltérőek lehetnek. Magyarországon például a hatályos szabályozások alapján gyógyszernek nem minősülő növényi készítmény, ezért belsőleg történő fogyasztása ellenjavallt, míg a tengerentúlon kifejezetten javasoljáka  belsőleg történő használatot egyes illóolajok esetében.

Magyarországon miért nem javasolják belső használatra?

Hazánkban az illóolajat nem ismerik és nem fogadják el gyógyszerként, éppen ezért nem kötelező a bevizsgálása és előre meghatározott, úgynevezett referenciaértéket sem állapítottak meg az illóolajakhoz, amelyhez a bevizsgálás során az adott illóolaj komponenseinek mértéke mérhető lenne. Így a Magyarországon forgalmazott illóolajokon látható „bevizsgált” vagy „tesztelt” felirat csupán annyit jelent, hogy az adott gyártó a saját laboratóriumában tesztelte az adott terméket, a saját maga által megállapított, hivatalosan semmilyen formában meg nem erősített referenciaértékekhez képest.
Továbbá éppen azért, mert nem minősül gyógyszernek vagy gyógyászati készítménynek, semmilyen vizsgálat nem támasztja alá és nem cáfolja az illóolajok hatását belsőleg történő használat során.

Bőrön használva

Az illóolajok használhatóak bőrön keresztül, masszázsolajként, de fontos kiemelni, hogy a tiszta, esszenciális illóolajokat soha ne kend a bőrödre hígítás nélkül, mert a tömény illóolaj önmagában bőrirritációt okozhat. A tiszta illóolajok alapolajjal vagy más néven bázisolajjal hígíthatóak, meghatározott arányban. Az alapolaj az illóolaj hatásán nem változtat, viszont hígítja olyan mértékig, hogy az a töménységéből fakadóan ne okozzon bőrirritációt. Különböző illóolajok a bőrön más-más hatást fejtenek ki. A pálmarózsa olaj például kifejezetten szépíti, bársonyossá teszi a kiszáradt bőrt is, antibakteriális hatásának köszönhetően segít megelőzni a pattanások kialakulását, tisztán tartja a bőr pórusait, a meglévő pattanásokat, aknét, ekcéma tüneteit elhalványítja. Erős gombaölő hatásának köszönhetően a gombás bőrbetegségek tüneteit is képes enyhíteni, körömgomba esetén is jól használható.  A szegfűszeg olaj és a rozmaring olaj igen jó anti-aging hatással rendelkezik, serkenti a bőr hajszálereinek keringését, ezáltal feszesen tartja a bőrt, megőrzi annak ruganyosságát, fiatalságát. Halványítja a már kialakult ráncokat és megelőzi a bőr korai öregedését, a ráncok korai kialakulását. Gombaölő hatásának köszönhetően a szegfűszeg olaj a körömgomba és a bőr gombás betegségeinek tüneteit is hatásosan csökkenti. Hasonlóképpen a narancsolaj is javítja a vérkeringést, stimulálja a bőr hajszálereit, ezáltal igen jó bőrfiatalító hatású. A bazsalikom olaj rendszeres használatával például megelőzhetőek és eltüntethetőek az apró pattanások, tisztábbá, selymesebbé teszi arcbőrödet. 
A levendula illóolaja is rendkívül jó hatással van bőröd egészségére. Antibakteriális hatásának köszönhetően látványosan csökkenti a pattanásokat és megelőzi a mitesszerek kialakulását. A zsíros bőrt is tisztítja, csökkenti a zsírosodást, segít szabályozni a bőr faggyútermelését. A viszkető bőr kellemetlen tüneteit enyhíti, rovarcsípésre, duzzadt csípésekre kevés alapolajjal keverve hatásos, enyhíti a duzzanatot, megszünteti az égő, viszkető érzést, gyorsítja a csípés gyógyulását, antibakteriális hatásának köszönhetően fertőtleníti is a bőrfelületet. A rózsaolaj antioxidánsban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag illóolaj. Anti-aging hatásának köszönhetően segít megelőzni a bőr korai öregedését és a ráncok korai megjelenését, lassítja az öregedés folyamatát. Simává és puhává teszi, hidratálja és ápolja a bőrt. Serkenti a bőr felszíne alatti hajszálerek működését is, ezáltal feszesebb és ruganyosabb lesz a bőr. 

Hajpakolásra 

Igen sok illóolaj alkalmas arra, hogy megőrizze a haj szépségét és egészségét. Ezek az illóolajok alapolajjal hígítva hajpakolásként használhatóak vagy a samponhoz pár cseppet adagolva fejtik ki jótékony hatásukat. A levendula olaj, a bazsalikom vagy a rozmaring olaja vitalizálja, fényesebbé és ragyogóbbá teszi a hajszálakat, serkenti a hajnövekedést és segít a fejbőr egészségének fenntartásában. Erősíti a hajhagymákat, kíméletesen tisztítja a zsíros fejbőrt és segít a korpásodás megszüntetésében. A hajpakolást a következő módon készítsd el: 3-4 csepp tiszta illóolajat és egy teáskanál alapolajat keverj össze egy kis tálkában vagy üvegcsében. Az összekevert olajat masszírozd be a hajszálakba és a fejbőrödbe hajmosás előtt körülbelül fél órával, majd a hajmosást követően ha szükséges, alaposan öblítsd át a hajad még egyszer, hogy ne maradjon olajos lerakódás a hajszálakon.

hajpakolás használata


A hajpakolás használható hosszabb időre is, például éjszakára is: ebben az esetben az olajos hajpakolást egész éjszakára hagyd a hajadon, de lefekvés előtt húzz fel egy zuhanysapkát vagy kozmetikai sapkát, hogy megvédd az ágyneműdet az olajos foltoktól. Reggel, felkelés után bő vízzel alaposan öblítsd le a hajpakolást. A hajpakolás rendszeresen használható, hetente 1, maximum 2 alkalommal, de gyakrabban – például naponta - ne használd, hogy a hajszálak ne legyenek az olajtól elnehezültek és zsírosak. Az olívaolajos hajpakolás az alapvetően zsíros hajat még zsírosabbá teheti, ezért alapolajként elsősorban a szőlőmagolajat javasoljuk az esszenciális illóolajhoz keverni. Az illóolaj samponhoz is adagolható – pár csepp elegendő – de ez esetben alaposan öblítsd ki a hajad, hogy az olajos sampon ne tapadjon meg a hajszálak között.
  

Fürdőolajként

A 100%-os tiszta illóolajból a fürdővízbe is cseppenthető néhány csepp illóolaj. Fürdősóhoz is keverheted az illóolajat, ez esetben a fürdősó mennyiségétől függően szintén elegendő néhány csepp olaj használata. Lábfürdő esetén is bátran használhatsz illóolajat, de ez esetben az lábfürdő edény és a víz mennyiségétől függően csepegtess bele néhány csepp illóolajat.

Természetes illatosítás

A lakás természetes módon történő illatosítására kiválóak az illóolajok. Illatosítsd az otthonod úgy, hogy közben dekorálod is: készíts kis textilzsákokat vagy textil szívecskéket, amelyekre időnként cseppents pár csepp neked tetsző illatú illóolajat, ezzel biztosítva a folyamatos kellemes illatot a lakásban. Ha az esszenciális olaj illatát így túl erősnek érzed a helyiségben, készíts vízzel kevert természetes illatosítót. Egy deciliter desztillált vízhez adj pár csepp illóolajat és rázd össze a keveréket. Ezzel a keverékkel fújj körbe a lakásban és élvezd a visszafogottabb, kellemes illatot.

Illóolajból szaunaolaj

A 100%-os illóolajat használhatod szaunaolajként is. Csepegtess pár cseppet a tiszta, tömény illóolajból a törölköződ vagy a szaunakendőd szélére és azt a szaunába érve határozott mozdulatokkal forgasd meg a levegőben, így az illóolajcseppek elegyednek a szauna párás levegőjével. Másik lehetőségként készíts az előbb leírtak szerint vízpermetet és azzal permetezz körbe a szaunában. Az illóolajat csepegtetheted a szaunakőre is, összességében az a fontos, hogy az olaj keveredni tudjon a szauna párás levegőjével és az illóolaj gőze így kifejthesse aromaterápiás hatását. Arra feltétlenül ügyelj, hogy kizárólag magas minőségű, 100%-os tisztaságú illóolajat használj a szaunában, hiszen az olaj gőze érintkezik a bőröddel és azon keresztül lassan felszívódik, így fejti ki jótékony hatását.

Illóolaj párologtatása

Az illóolajat inhalálhatod is, ebben az esetben elektromos diffúzorba vagy hagyományos kerámia párologtatóba csepegtetve használd és az illóolaj gőzét inhaláld. Az eukaliptusz, a fahéj vagy a borsmenta illóolajok például igen sokat segíthetnek megfázás esetén. Párologtass, inhalálj vele és ezáltal az illóolaj kitisztítja a légutakat, segít a könnyebb légzésben,csökkenti az orrdugulást, antibakteriális hatásuknak köszönhetően enyhítik a megfázás tüneteit. Használható arcüreggyulladás, és influenza ellen, illetve köhögés csillapítására. Asztma esetén azonban egyes illóolajok használata kifejezetten ellenjavallt, mert felerősítheti az asztmás rohamokat és görcsöket! Ilyen például a borsmenta és az eukaliptusz illóolaj is.

illóolaj párologtatása diffúzorban

 

Illóolajok hatása

Az illóolajok alapvetően igen sok jótékony hatással bírnak, amelyet a bennük lévő esszenciális alkotóelemeknek köszönhetnek. Az illóolajok jelentős része magas vitamintartalmú, ásványi anyag tartalmú és antioxidánsokat is tartalmaz. Ezeknek köszönhetően általánosságban véve elmondhatjuk, hogy az illóolaj használata aromaterápiás masszázs során enyhíti a feszültséget és a fáradékonyságot, stresszűző, kiváló antidepresszáns és ráadásul segíti a bőr egészségének, szépségének és fiatalságának megőrzését. Minden illóolaj más hatóanyagokkal rendelkezik, ennek eredményeképpen másképpen hat a közérzetünkre és a testünkre. Vásárlás előtt mindig tájékozódj az adott illóolaj pontos hatásairól, hogy megtalálhasd a számodra legkedvezőbb terméket!

Illóolajok előállítása

Az illóolajat a gyógynövény valamely részéből, virágából, szárából, esetleg majából állítják elő elsősorban gőzdesztillációs eljárással vagy hidegen préseléssel. Mindkét eljárásnak köszönhetően az illóolajban található értékes komponensek molekulái nem mennek át kémiai változáson, tehát a növény értékes és hasznos összetevői kivonhatóak az olajokkal. Így 100%-os tisztaságú, első osztályú illóolajat lehet kinyerni az adott növényből.

Illóolajok tárolása

A tiszta illóolajokat mindig sötét színű üvegedényben tárold, hőtől és napfénytől védve, mert a napfény megbontja az illóolajok összetevőjét és rövidesen használhatatlanok lesznek. Az általunk forgalmazott olajok semmilyen tartósítószert vagy adalékanyagot nem tartalmaznak, éppen ezért felbontás után igyekezz nem megfeledkezni a használatáról és ne rakd el a fiók mélyére! :) Az olajok gyermekektől távol tartandók!

Allergiateszt: ha még nem alkalmaztál bázisolajat vagy masszázsolajat a bőrödön, akkor mielőtt kipróbáljod, feltétlenül csinálj allergiapróbát: a kiválasztott olajból a könyökhajlatba cseppents néhány cseppet és várj 24 órát. Amennyiben bőrpír, viszketés lép fel, úgy vélhetően allergiás vagy a készítményben lévő gyógynövényből kivont esszenciális olajok valamelyikére és ezért a készítmény használata nem javasolt.

Alapvetően mindig törekedj arra, hogy kizárólag tiszta, minőségi illóolajat vásárolj. Igen sok esetben találkozni olyan illóolajjal, amelyet a termék leírásában tiszta olajként emlegetnek, de valójában valamilyen egyéb összetevővel hígítják. Az Erinnie Aromaterápia webshopjában minden illóolajat alkotó növény egyértelműen fel van tüntetve, egyéb hozzáadott alapnyagot pedig az illóolajaink nem tartalmaznak. Ezt a letölthető „Összetevő és használati utasítás” is tartalmazza minden illóolajunk termékleírása alatt. 

Ha bármilyen kérdésed merül fel illóolajainkkal kapcsolatban, bátran keress minket az info@aromaterapias.hu e-mail címen.

100% tisztaságú, organikus, vegán illóolajak a kínálatunkban