info@aromaterapias.hu

Blog
Aromaterápiás
2022.02.27 18:46

Illóolajok párologtatása

Illóolajok párologtatása

Illóolajok párologtatása – avagy milyen illóolajokat használjunk párologtatásra?

Illóolajok párologtatása során nem mindegy, hogy mikor, milyen olajat párologtatunk. Az illóolajat ne csupán az illata alapján válaszd ki, mindig vedd figyelembe annak aromaterápiás hatását is.

Az illóolaj párologtatása alapvetően kétféle módon történhet: hagyományos kerámia párologtatóval elektromos diffúzorral.

A legismertebb diffúzor típusok

A diffúzorok között a működésük szempontjából különféle típusúakat találunk, az egyik legnépszerűbb például a száraz diffúzor: a diffúzor a motorja segítségével egy függőleges üvegcsövön nyomja fel az illóolajat, majd hideg levegő segítségével porlasztja a tiszta illóolajat a levegőbe, így ez a fajta illóolaj párologtatás a legalkalmasabb az aromaterápiás hatások kiváltására.  Az illóolajok porlasztásának technológiája nagyon modern és hatékony, azonban a porlasztás vibrálással jár. A motor hangszigeteléssel rendelkezik, viszont a porlasztás közben minimális zúgás hallható. Ezért ennek használata hálószobában nem ajánlott, mert a monoton zúgás zavarja a nyugodt éjszakai alvást. A száraz diffúzor hozzáadott víz nélkül, kizárólag tiszta illóolajjal használható, ezért nagyon körültekintően kell kiválasztani a megfelelő illóolajat. Az illóolaj-molekulák ultrahang segítségével jutnak a levegőbe, így nem kell attól tartani, hogy a jó minőségű illóolaj kémiai szerkezete a hő hatására megváltozik vagy értéktelenné, esetleg ártóvá válik.

A vizes diffúzor a másik ismert készülék, amely szintén ultrahanggal működő porlasztó készülék, de víz hozzáadásával működik és egészen mikroszkópikus cseppekre porlasztja a vizet. A vizes diffúzorok fehér ködfelhőt fújnak ki, ez a hidegpárásítás egyik módja, a porlasztandó vízbe pedig különböző illóolajokat cseppenthetünk. Az elektromos diffúzorok rendszerint a mai modern igényeknek megfelelő divatosak, különböző színekben, formákban készülnek, kiegészítve a modern kor igényeivel, pl. távirányító, párásítás ideje, erőssége szabályozható, időzíthető, fényhatásokra képes. Hátránya, hogy a karbantartásuk kissé körülményes, a visszamaradt víz folyamatos tisztítást igényel.

párologtatás elektromos diffúzorral

A hagyományos, kerámiából készült illóolajos párologtató is mindennap használható, a párologtatást viszonylag egyszerű módon teszi lehetővé. A párologtató tetejében rendszerint egy kis tálka vagy mélyedés található, amelybe vizet teszünk és ebbe a vízbe csepegtetünk pár csepp illóolajat. A párologtató alsó részébe egy égő mécsest kell helyezni és a mécses meggyújtásával a hő hatására megkezdődik az illóolajok párologtatása. A kerámia párologtatók nagy előnye, hogy nem csak illóolaj, hanem illatviasz is párologtatható a tálkában. Mi magunk az otthonunkban napi szinten használjuk a hagyományos, kerámiából készült aromaterápiás párologtatót, szójaviasz formáinkkal. Egy szójaviasz formát 3-4 napig használunk, jellemzően délelőtti napszakban. Délelőttönként - még kevésbé barátságos időben is - egy rövid szellőztetést követően szoktunk illatviaszt párologtatni néhány órán keresztül, így a helyiséget egész nap kellemes illat járja át és nincs állott, áporodott szag még a kisebb, túlzsúfoltabb irodahelyiségben sem. Arra ügyelj, hogy intenzív, folyamatos használat esetén időnként szellőztesd át a helyiséget, hogy az illat ne legyen túl erős az otthonodban. Ráadásul a párologtató nem helyettesíti a frisslevegőt a szobában, amelyre a falaknak és a bútoroknak szüksége van a természetes szellőzéshez.


Amikor kerámia párologtatót szeretnénk használni, különböző szempontokat érdemes figyelembe venni, hogy használata valóban örömet okozhasson:

  • az illóolaj párologtató lehetőleg valóban kerámiából készüljön, hogy ne fordulhasson elő szivárgás vagy vízáteresztés
  • a tálka mérete nagyban befolyásolja a párologtatás idejét, ezért érdemes nem a legkisebb méretű tálkával rendelkezőt választani
  • illetve a vízbe cseppentett illóolaj túlságosan kevés vízben hamar a párologtató oldalára éghet, ezért kisebb méretű tálka esetén mindig ügyeljünk a víz utánpótlására
  • a tálka rendszeres tisztántartása fontos, hogy a párologtató esztétikus külseje sokáig megmaradhasson
  • tűzveszélyessége miatt nem ajánlatos felügyelet nélkül hagyni

illóolaj párologtatása hagyományos kerámia párologtató segítségével

 

Illatviasz párologtatása

Az aromaterápiás párologtató nemcsak illóolajjal, hanem illatviasszal is használható. Az illatviaszt a felső tányérba tesszük. Az alsó tányérba égő mécsest helyezünk, a mécses által kibocsájtott hő felmelegíti az illatviaszt, ami nagyon kellemes illatot áraszt.

Az illatviaszok készülhetnek paraffin viaszból vagy szójaviaszból is és különböző illatanyaggal illatosíthatják őket. Méretük az 1-2 cm-es kockáktól egészen a 3-5 cm-es nagyobb illatviasz formákig változhat. A paraffinviaszból készült viaszkockák a szójaviasszal ellentétben nem környezetbarátok, mert az olvadásuk során kőolajszármazékok kerülhetnek a levegőbe, ráadásul az olcsóbb, kevésbé jó minőségű illatkockákat jellemzően nem tiszta illóolajjal, hanem gyengébb minőségű illatanyagokkal illatosítják. A szójaviasz szójababból készül és semmilyen káros anyagot nem tartalmaz, a paraffinviasszal ellentétben. A szójaviasz kisebb hőfokon és jóval lassabban ég, mint a hagyományos paraffin kockák. Bár magasabb árkategóriájú, cserébe hosszabb égési idejű, környezetbarát és az egészségre teljes mértékben ártalmatlan. Fontos, hogy amikor viaszformát használsz a párologtatáshoz, a viasz mellé ne tegyél vizet a kerámia párologtató felső tálkájába! Az illaviasz a használat során szépen felolvad és kitölti a párologtató tálkáját. Ha szeretnéd az illatokat keverni, bátran vegyíts több illatviaszt is, tehát a párologtató felső részébe egyszerre több viasz is tehető, a viaszokat akár kisebbre is összetörheted.

Ahogy párolog a viasz, a benne lévő illóolaj is ugyanúgy párolog és az illóolaj illata a viasz párologtatásával egyre veszít erejéből. Így ha egy viaszformát többszöri párologtatásra szeretnél használni, az utolsó alkalmakkor már nem lesz olyan intenzív az illóolaj illata, mint azelőtt. Ez esetben bátran csepegtethetsz az illatviaszba illóolajat, vagy ha nem szeretnéd megvárni a viasz teljes elpárolgását, a viasz kihűlt állapotban eltávolítható a tálkából.

 

Illóolajok párologtatása

Az illóolaj párologtatása lehetőség szerint csak és kizárólag tiszta, 100%-os illóolaj felhasználásával történjen, hiszen a párásított illóolaj gőzét belélegezzük. Az illóolajos kerámia párologtatók segítségével nem csupán az otthonunkat tudjuk környezetbarát módon illatosítani, de nátha, megfázás esetén inhalálni is tudjuk a megfelelő illóolajat, amely segít a tünetek gyors enyhítésében.  

Az illóolajat ne csupán az illata alapján válaszd ki, mindig vedd figyelembe annak aromaterápiás hatását is. Ha rosszkedvű és nyugtalan vagy, örök klasszikusként a stresszoldó levendulával soha nem lőhetsz mellé. Egy fárasztó, hosszú nap után bátran ajánljuk, hogy párologtass valamilyen citrus illatú illóolajat, legyen az tiszta grapefruit, citrom. Relaxáláshoz jó szívvel ajánljuk a nyugat-indiai szantálfa olaját vagy a muskotályzsálya tiszta illóolaját is. Megfázás esetén szintén nagy segítség, ha megfelelő illóolajat párologtatsz és gőzét inhalálod.


az illóolaj párologtatásakor mindig vegyük figyelembe annak aromaterápiás hatását is


Nézzük a legnépszerűbb gyógynövények illóolaját és a párologtatásukkal elérhető jótékony hatásokat:

Erős illatok, leginkább nátha esetén használatosak: az erősebb illatok, például a borsmenta illóolaja folyamatos, mindennapos használata nem javasolt, mert intenzív illata felpörget és nem engedi az idegrendszerünket teljes mértékben megnyugodni. Nátha esetén több napon keresztül bátran használható, de értelemszerűen nem éjjel-nappal. :) A borsmenta illóolaj az egyik legismertebb és népszerű illóolaj az aromaterápiában. A korabeli feljegyzések szerint már az ókori Görögországban, Rómában és Egyiptomban gyógyászati célra használták. Ismert a borsmenta olaj antibakteriális, élénkítő hatása, és antidepresszánsként is hatásos. Élénkítő, frissítő hatású a testre és lélekre egyaránt, csökkenti a depressziót, a krónikus fáradtság tüneteit, fokozza az éberséget és a koncentrációt, csökkenti az érzelmi stresszt. Éppen ezért gyakran alkalmazzák aromaterápiás masszázs során a depresszióban vagy depresszív tünetekkel szenvedő pácienseknél. Megfázás esetén igen jó szolgálatot tesz otthonodban. Párologtass, inhalálj vele és ez kitisztítja a légutakat, segít a könnyebb légzésben, csökkenti az orrdugulást, antibakteriális hatásának köszönhetően enyhíti a megfázás tüneteit. Használható arcüreggyulladás, influenza és köhögés ellen. Asztma esetén azonban a használata kifejezetten ellenjavallt, mert a borsmenta jellegzetes, erős illata felerősítheti az asztmás rohamokat és görcsöket! Lakás illatosítására is kiváló, hamar friss, üde illatot teremt, és távol tartja a szúnyogokat is. A borsmenta illóolajat ne használd 6 éves kor alatti gyermeknél, mert az erős mentolos illata irritálhatja a gyermek nyálkahártyáját és köhögési ingert okozhat!

A rozmaring olaj csökkenti az idegi alapú stresszt, az érzelmi stresszt, hatékonyan növeli a koncentrációt és segíti a figyelem összpontosításában. Serkenti a memóriát, élénkíti az elmét. Vizsgaidőszakban a vizsgákra való felkészüléskor párologtass rozmaring illóolajat akár hagyományos kerámia aromalámpában, akár elektromos diffúzorban. A rozmaring illóolaj jó szolgálatot tesz kimerültség és fáradtság esetén is. Alapolajjal hígítva vagy párologtatóban használva és gőzét belélegezve a rozmaring olaj segít ellazulni, felfrissít, energiával tölt fel és újult erővel folytathatjuk a napot. Az erős antibakteriális hatásának köszönhetően megfázás esetén is nagyon hatékony segítség. Akár párologtatóban használod, akár a mellkasodat masszírozod be rozmaring olaj alapú masszázsolajjal, csökkenti a megfázás tüneteit, segít a légutak felszabadításában, segít megszüntetni az orrdugulást, tisztítja az alsó és felső légutakat. Fellazítja a letapadt váladékot, így gyorsabban és könnyebben átesünk a megfázáson.

rozmaring illóolajaA citromfű illóolaj jótékony hatásai elsősorban a benne található ásványi anyagoknak és vitaminoknak (A, B1-B6, C) köszönhető. A citromfű illóolaj antibakteriális, antiszeptikus és frissítő hatású. A citromfű illóolaja akár párologtatóban használva és gőzét belélegezve, akár masszázsolajban használva csökkenti a fáradtság érzetét, megnyugtat és kellően felfrissít, segíti a koncentrációt, antidepresszáns, idegnyugtató és stresszcsökkentő hatású. Megfázás esetén a citrom illóolaja inhalálva csökkenti a megfázás okozta tüneteket, gyorsítja a betegség lefolyását és segít könnyebben átvészelni a tüneteket. Hatékonyan fertőtlenít, és tisztán tartja otthonunk levegőjét. Használhatod hagyományos kerámia párologtatóban, elektromos diffúzorban.

citromfű olaja párologtatóbaAz eukaliptusz illóolaj a növény leveleiből és szárából gőzdesztillációval kinyert olaj, mely antibakteriális és frissítő hatásának köszönhetően gyakran használatos légúti megbetegedések esetén. Használhatod hagyományos kerámia párologtatóban vagy elektromos diffúzorban. A gőzét inhalálva, illetve masszázsolajba keverve és azt a mellkasba masszírozva, enyhíti a megfázás tüneteit. Inhalálva csökkenti a köhögést, segít eldugult orr esetén, könnyebbé teszi a légzést. Ellenjavallt az eukaliptusz és a borsmenta olajának párologtatása gyermekeknél 6 éves kor alatt, mert erős illata a nyálkahártyájukat ingerelheti.

A levendula illóolajat a levendula virágjából gőzdesztillációval nyerik ki. A levendulaolaj többféle levendulából kinyerhető, az általunk forgalmazott esszenciális olajat Franciaországból származó Lavandula Augustifolia, másnéven közönséges levendula virágzatából nyerik ki. A levendula számos jótékony hatásáról tudunk, amelyek segítenek egészségünk megőrzésében. Légúti megbetegedések, megfázás, nátha esetén hasznos, ha van otthon levendula illóolaj. Használhatod hagyományos kerámia párologtatóban vagy elektromos diffúzorban, a levendulaolaj gőzét inhalálva csökkenti a kellemetlen tüneteket, a köhögést, az orrdugulást, tisztítja a légutakat, segít a váladék feloldásában. A lakás illatosítására is kiváló a levendula olaja.

szárított levendula
A grapefruit olaj a grapefruit héjából gőzdesztillációval kinyert olaj. A grapefruit illóolaj hatásosan csökkenti a fáradékonyságot, a krónikus fáradtság tüneteit, az érzelmi alapú stresszt, a kimerültséget, a depresszív tüneteket. Frissítő, energetizáló és vitalizáló hatású. A grapefruit illóolaj párologtatóban való használata és gőzének inhalálása segít, hogy gyorsabban és könnyebben túlessünk a megfázás kellemetlen tünetein. Tisztítja a légutakat, segít eldugult orr esetén, pusztítja a nyálkahártyán megtapadó kórokozókat és légzéskönnyítő hatású. A grapefruit illóolajat használd elektromos diffúzorban vagy kerámia párologtatóban, de mindkét esetben egy kevés vízzel hígítva alkalmazd.

Komor hangulat, rossz közérzet javítására bátran ajánljuk a citrusos illatokat, mint a citromot, a narancsot vagy éppen a fent említett grapefruitot. Illatuk segít legyőzni a depresszív tüneteket, jókedvre derít és fokozza az örömérzetet. Téli vagy őszi borongós estéken igazán meghitt, meleg hangulatot teremtenek a lakásban édeskés illatukkal.

citrus a kellemes illatokért
A geránium illóolaja jótékonyan nyugtatja az idegrendszert. Illóolajos párologtatóban vagy diffúzorban használva nagyszerű légfrissítőt kapunk, akár tisztán használjuk, akár citrusolajokkal keverve. Fantasztikusan illatosítja otthonunkat, miközben stresszoldó aromaterápiás hatását is élvezhetjük.

Az illóolajokat keverheted is párologtatáskor, de mindig ügyelj arra, hogy illatban és hatásukban egymáshoz illő illóolajokat válassz! A nagyon különböző illatú illóolajok – például egy intenzív borsmenta és egy kellemes, nyugtató levendula esetén a borsmenta jellemzően el fogja nyomni a levendula illatát és jótékony hatását. De a citrusos illatok, például a citrom, a narancs és a grapefruit igen jól kiegészítik egymást.

Tiszta illóolajainkat, amelyeket bátran ajánlunk párologtatásra és inhalálásra is, ide kattintva találod.