info@aromaterapias.hu

Kézműves szappanok

Válaszd ki kedvenc illatod a könnyen habzó, kellemes tapintású és rendkívül illatos kézműves szappanszeleteink közül!


4termék 14

Az egyre népszerűbb kézműves szappanok

 

Napjainkban szerencsére egyre többen kezdünk visszatérni a természetes alapanyagokhoz és igyekszünk mellőzni a mesterséges anyagok és a kemikáliák használatát. A mindennapjainkban a napi rutin során is egyre népszerűbb a „vissza a természethez” látásmód. A környezetbarát és természetes alapanyagokból készülő kozmetikumok, mint például a kézműves szappanok egyik általánosan nagy hátránya, hogy a környezettudatos jellemzői és természetes alapanyagai révén veszít az esztétikumából és kevésbé színes, jellemzően igen hasonló, natúr megjelenéssel bíró szappanok születnek. Azonban minden, az Erinnie Aromaterápia webshopjában forgalmazott kézműves szappan kifejezetten színes, esztétikus megjelenéssel bír és dizájnos környezetbarát csomagolásba burkolt termék. Szappanjaink tervezésekor és készítésekor az összetevők kiválasztása mellett különösen nagy figyelmet kapott a termékek megjelenése és a rendkívül kellemes illata. Minden kézműves szappan, amelyet nálunk találsz, kizárólag 100%-os tisztaságú természetes illóolajjal illatosított és olyan kozmetikai színezékkel festett, amelyet ételek színezésére is biztonsággal használnak. A szappanokat pedig kézzel szeleteljük, a környezetbarát csomagolásra pedig igen nagy hangsúlyt fektettünk. A természetes alapanyagok felhasználása mellett nem csupán egészségünk védelme szól, de a felesleges hulladéktermelés ellen is igyekszünk fellépni. Tudtad, hogy egy kézműves szappan előállítása kevesebb alapanyagot, kevesebb hulladékot és energiát igényel, mint egy átlagos tusfürdő előállítása?

  A kézműves szappanok készítése már ősidők óta népszerű.

A kézműves szappanok története


Manapság a divatos küllemű kézműves szappan láttán keveseknek jut eszébe, hogy az első szappanok valójában egyáltalán nem hasonlítottak a mai fürdőszobákban található szappanszeletekre. A legelső szappanrecept az ókorban született meg, még időszámításunk előtt körülbelül 4000 évvel. Ezek a szappanok nem szilárd tömbszappanok voltak, hanem kifejezetten folyékony állagúak. Az ókori sumérok által feljegyzett receptekből tudjuk, hogy legtöbbször növényi hamuból és hozzáadott vízből készítették szappanjainkat, amelyekhez különböző gyógynövények préselt olajait keverték. Más területeken, például a keltáknál a szappanok alapanyaga az állati zsiradék volt és ezt keverték a felfőzése után különböző préselt növényi részekkel, növényi olajokkal. A gyógynövények olaját elsősorban nem a szappan illatosítására, sokkal inkább a fertőtlenítésre használták, ugyanis a legelső szappanok korántsem azt a célt szolgálták, mint mai társaik.  Tisztálkodás helyett elsősorban a gyógyászatban hasznosították a szappant, méghozzá sebek fertőtlenítésére, így ennek megfelelő hatóanyagú gyógynövényeket válogattak alapanyagként. A szappanok gyógyászati célú hasznosítása során jutottak el arra a felismerésre, hogy nem csupán sebek fertőtlenítésére és a gyógyulási folyamat felgyorsítására alkalmasak, hanem akár a ruhák tisztítására is. Így az első szappanreceptek megszületését követően hamarosan elkezdték azokat mosószappanként is használni. Ezzel a lépéssel a személyi higiénia egy újabb szintre lépett, amelynek köszönhetően kissé átalakultak az emberek ruhaviselési szokásai, hiszen egyre elfogadottabb lett a ruhaneműk mosása, tisztítása. Ez nem csupán higiénikus lett, de a fertőzések ellen is igen sok esetben védelmet nyújtott a megelőzés eszközeként.
 Egyéb leletek is bizonyítják, hogy a szappan elterjedése az ókorban korántsem csak kis területeket érintett. Pompei ásatása során a régészeti leletek között egy szappangyár maradványaira bukkantak. Ez nem más, mint egyértelmű bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az ókori társadalom emberei valóban igényt formáltak a szappanok gyakori használatára.

A kézműves szappan hagyománya az ókorig nyúlik vissza.


Érdekesség, hogy bár a szappan igen elterjedt volt az ókorban és népszerűsége egyáltalán nem csökkent, az első szilárd szappant és szappanszeletet vélhetően csak a 700-as években készítették. Az arab kultúrához köthető a szilárd szappan megjelenése, ezzel pedig a szappankészítés új korszaka kezdődött. Valójában ekkor születtek meg az első kézműves szappanok, a szappanfőzés és a szappanöntés egyre elterjedtebb tevékenység lett. Idővel egyre több manufaktúra alakult, akik elsősorban állati zsírokat, faggyút és hamuzsírt használtak a szappanfőzéshez. A manufaktúrák tulajdonosai a szappanokat hatalmas üstökben főzték, majd megszilárdulásuk után szeletelték, zsákocskákba vagy textilbe csomagolták és így kínálták a piacon a portékájukat. 
A IX. századid Európába még Indiából és Perzsiából hozták a kereskedők a szappanjaikat, de a IX. század közepére már Európában is ismertté és népszerűvé vált a szappanöntés és a szappankészítés fortélya. Az első ipari méretű szappangyártás csak a XI. században indult el a Földközi-tenger vidékén. Ekkor még alapvetően állati zsírokból készítették a szappant és bár már többnyire illatosított szappanok készültek, küllemükben és illatukkal még messze nem értek a mai kézműves szappanok nyomába. A növényi olaj alapú szappangyártás az 1800-as évek végén terjedt le és szerencsére mind a mai napig igen nagy népszerűségnek örvend. Az 1900-as évek vegyipari fejlődése sajnos egy kicsi tévútra terelte a szappanöntés addigi hagyományait. A vegyipari melléktermékeket először gazdasági megfontolásból kezdték el alapanyagként használni a szappanöntés során, ennek eredményeképpen gyakorlatilag kőolajszármazékokat kezdtek el használni a szappanok készítésekor. Akkor még nem sejtették, hogy ez nem csak környezetkárosító és kimeríti a természeti erőforrásokat, hanem az egészségre igen komolyan ártalmas. Évtizedekkel később azonban szerencsére felismerést nyert, hogy a kőolajszármazékok meglehetősen egészségkárosító hatással bírnak. Így az ipari szappangyártás során is elkezdtek újra visszatérni a természetesebb alapanyagok felhasználásához. Az abszolút környezetbarát és természetes alapanyagú kézműves szappanokat azonban mind a mai napig kisebb műhelyekben készítik, ügyelve a szappanok magas minőségére.

 A kézműves szappanok egyre nagyobb teret hódítanak napjainkban és a mai szappanöntési eljárás a régi korok hagyományain alapulva, modern technológiát is használva tiszteleg a szappanöntés évszázados hagyományai előtt.

A ma használt kézműves szappan már különlegesebb megjelenésű.


Mitől kézműves a kézműves szappan?


Sokszor teszik fel nekünk ezt a kérdést. :) 
A kézműves szappan, ahogyan a nevük is sugallja, nem gyártósoron, ipari körülmények között készülnek, hanem kisebb műhelyekben, precíz kézműves munka folyamán. A kézműves szappanok készítői nem csupán szaktudással, hanem szívvel-lélekkel készítik számodra kedvenc szappanjaidat! Ezekben a kézműves manufaktúrákban nem tömegtermékek készülnek, a gondosan kiöntött szappanok egytől egyig egyediek, két teljesen egyforma szappantömb nem készül, aprócska különbségek mindig adódnak a készítés során, hiszen nem sablontermékek gyártása történik. A teljes munkafolyamat során minden mozzanatot kézzel végeznek: az alapanyagok kikeverésétől, a készített tömbök felvágásáig, egészen a csomagolásig minden folyamat gondos kezek munkája. A kézműves szappanok egyik legfőbb alapanyaga a glicerin. A glicerin védi a bőrt a kiszáradástól, ápolja, hidratálja és bársonyossá teszi azt. Az ipari körülmények között készült termékek vagy elenyésző mértékben vagy egyáltalán nem tartalmaznak glicerint. Minden kézműves szappan az Erinnie Aromaterápia webshop kínálatában kizárólag természetes illóolajokkal illatosított szappan és olyan kozmetikai színezékkel festett, amelyet ételek színezésére is régóta, biztonsággal használnak. Mivel az Erinnie Aromaterápiánál minden kézműves szappan kézzel öntött és kézzel szeletelt, így nem készült két tűpontosan egyforma szappanszelet! Szappanjaink 90 és 100 grammos szappanszeletek, melye súlya a kézi vágás pontosságától függ.

A kínálatunkban minden kézműves szappan 100%-os tisztaságú esszenciális illóolajjal illatosított, és jojobaolajjal készült, amely igen jótékony hatással van bőröd egészségére. Azonban ne feledd, hogy a természetes illóolajok között is akadhatnak olyanok, amelyek egyes embereknél allergiás reakciót váltanak ki, ezért vásárlás előtt mindig tájékozódj a termék összetevőiről, hogy a számodra lehető legjobb terméket választhasd! Webshopunkban minden terméknél elérhető és le is tölthető az összetevők pontos listája, felmerülő kérdések esetén pedig bátran keress minket elérhetőségünkön!
Tipp: ha ajándékba szeretnél kézműves szappant venni, érdemes különböző illatú szappanokat összeválogatnod, mert egy illatos-színes és mégis környezetbarát szappanválogatással soha nem lőhetsz mellé! :)