info@aromaterapias.hu

Blog
Aromaterápiás
2022.01.26 18:03

Kerámia aromalámpa

Kerámia aromalámpa

Párologtató, aromalámpa

A párologtató manapság rendkívül elterjedt, de pontosan mire használják?

Ebben a cikkünkben néhány alapvető tudnivalót foglaltunk össze a párologtatóról.

A párologtató manapság rendkívül elterjedt, de pontosan mire is jó, mire használják?

A párologtató használata már évtizedek óta ismert, csak amíg a ma használatos aromaterápia párologtató vagy más néven aromalámpa terjedt el rohamosan, addig korábban a párologtató inkább párologtató edénykéket jelentett. Már dédnagyanyáink is tudták, hogy a szoba páratartalma mennyire fontos. Ha a lakásban nagyon száraz a levegő, az könnyen megviselheti az orrunk nyálkahártyáját és emellett egész nap úgy érezhetjük, mintha kaparna a torkunk. Ez kisgyermekkorban sajnos még inkább jellemző, mint felnőttkorban.
A lakás száraz levegőjét párologtató segítségével tudjuk frissebbé, nedvesebbé tenni. Dédnagyanyáink még egy kis tálkát helyeztek az asztalra és azt töltötték fel vízzel, ami a nap folyamán szépen lassan elpárolgott, emelve ezzel a szoba páratartalmát. Nem véletlen, hogy – még ma is sokak által ismert – szokás volt, hogy nagy melegben az ablakokra hideg vizes lepedőt akasztottak, ami így megvédte a ház lakóit a hőségtől és emelte a páratartalmat, ezzel elviselhetőbbé téve például az éjszakai alvást. A párologtató ma már leginkább aromaterápiás párologtató vagy aromalámpa néven ismert. Egyre nagyobb teret hódít az elektromos párologtató, amelybe jó minőségű illóolajat töltve nemcsak páradúsabbá, de kellemes illatúvá is tehetjük a helységet.

kerámia aromlámpa, hagyományos párologtató használata


A párologtató másik, közismert változata a kerámiából vagy sok esetben homokkőből készült aromaterápia párologtató, amely ma már többféle színben is stílusban kapható. Az aromalámpa vagy párologtató használata pofonegyszerű. A párologtató aljába egy teamécsest helyezünk, amit meggyújtunk és ez felmelegíti a párologtató tetejét.  A párologtató tetejébe egy kevés vizet öntünk, a vízbe pedig illóolajat csepegtetünk - az illóolaj lehetőség szerint jó minőségű legyen. A felmelegített víz a párologtató segítségével igen lassan párolog, így nem lesz túlzottan páradús a helyiség. Az aromaterápia párologtató nevét onnan kapta, hogy nem pusztán párásíthatjuk vele a szoba levegőjét, de illatosíthatjuk is. A vízbe csepegtetett illóolaj a párologtató segítségével lassan párolog, így nem egy tömény illatfelhőt kapunk a lakásban, hanem egy kellemes, hosszantartó, élvezhető illatot. Innen ered az aromaterápia párologtató elnevezése. 

A párologtató nem csak vízzel és illóolajjal használható. Egyre népszerűbb megoldás, hogy a párologtató tetejébe nem vizet és illóolajat tesznek, hanem illatviaszt. Az illatviasz egy illatosított, maximum néhány cm átmérőjű, puha viaszból készült kis kocka, ami hő hatására szépen eloszlik a párologtató tetejében és az illóolajhoz hasonlatosan lassan elpárolog, így illatosítva a lakást. Azonban ez esetben a párologtató nem tud vizet párologtatni, mert az illatviasz nem vegyíthető vízzel.


Elektromos vagy hagyományos kerámia párologtató?

Egyre gyakrabban használatos  manapság az elektromos párologtató, de szerencsére a hagyományos, kerámia párologtató vagyis az aromalámpa népszerűsége sem csökkent.
Különbséget tenni azért nehéz, mert alapvetően nincs sok értelme a két párologtató típust egy lapon említeni. Ami közös bennük, hogy mindkét párologtató segítségével növelhető a levegő páratartalma és illatosítható a helyiség. Azonban a különbség ennél jóval több. Mindkét párologtatónak vannak előnyei és hátrányai.

Az elektromos párologtató előnye, hogy nincs szükség hozzá égő mécsesre, hanem az elektromos hálózathoz csatlakoztatva gyakorlatilag „önműködő”. Így nincs szükség felügyeletre a működéséhez.
Hátránya, hogy nem minden típusú illóolaj használható hozzá, mert bizonyos illóolajak szennyezhetik, elkoszolhatják a berendezést, ezáltal akár drasztikusan is csökkentve annak élettartamát. Emellett ahogy bármely elektromos berendezés, az elektromos párologtató is elromolhat, tönkremehet.

A hagyományos, kerámia párologtató előnye, hogy nem tud benne semmilyen alkatrész tönkremenni, nem koszolódik el. Az elektromos párologtatóval szemben rendkívül hangulatos fényt tud adni az esti teraszos beszélgetésekhez vagy egy kellemes, meghitt vacsorához.
Hátránya, hogy a párologtatáshoz szükség van teamécsesre és a meggyújtott mécses felügyeletet igényel.

Ilyen szempontból azt gondoljuk, nincs értelme a két párologtató típust összehasonlítani, mert minden ember a saját ízlésének megfelelően fog választani. Mindkét típusú párologtató tökéletes dekorációja lehet otthonunknak, ha megfelelően passzol az otthonunk kialakult stílusába és az ízlésvilágunkba.

kerámia párologtató vagy elektromos diffúzor


Párologtató illóolaj - hogyan válasszak?


A párologtató mindenképpen a jó minőségű illóolajat „érdemli”, lehetőség szerint a 100%-os illóolajakat. A választásnál értelemszerűen fontos szempont még az illóolaj illata, hiszen nem mindegy, hogy milyen illatot adsz az otthonodnak. Hagyományos párologtató használata esetén viszont arra érdemes ügyelni, hogy amennyiben illatmécsessel szeretnénk használni, úgy az illatmécses és az illóolaj harmonizáljanak egymással és kellemes illatot teremtsenek.

Kattints IDE és nézd meg kerámia aromalámpa kínálatunkat!

IDE kattintva pedig megtalálhatod kedvenc illatod 100%-os tisztaságú illóolajaink között!