INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁS 20.000 FT FELETTI VÁSÁRLÁS ESETÉN, AZ ORSZÁG EGÉSZ TERÜLETÉN!
INGYENES CSOMAGAUTOMATÁBA SZÁLLÍTÁS 15.000 FT FELETTI VÁSÁRLÁS ESETÉN!

info@aromaterapias.hu

Blog
Aromaterápiás
2022.01.14 18:14

Stresszoldás

Stresszoldás

Stressz ellen, stresszoldás

Korábbi cikkünkben már írtunk a stresszről és az stressz okairól, amit ide kattintva elolvashatsz.

Röviden összefoglalva a stressz nem más, mint a szervezetünk válaszreakciója a minket ért negatív hatásokra. Ha hosszútávon stresszes helyzetnek vagyunk kitéve, a testünk úgy reagál, hogy állandó „készenlétben” kell lennie, ezért a vérben folyamatosan magasabb lesz a stresszhormonok szintje, mint az egészséges lenne. Ennek köszönhetően a szervezetünk hamar kimerül és fáradékonynak, lehangoltnak érezhetjük magunkat. Stressz ellen a legjobb megoldás magát a stressz okozóját megszüntetni, van azonban olyan helyzet, amikor ez sajnos lehetetlen és saját magunkat kell felkészíteni arra, hogy átmenetileg jobban viseljük a ránk nehezedő problémákat, megoldandó feladatokat. Ahhoz, hogy a szervezetünk sikeresebben megbirkózhasson a stresszel, érdemes néhány stresszoldó tippet megfogadni!

Nézzünk hát néhány ötletet, amivel a stressz ellen vehetjük fel a versenyt!


Stresszoldás – tippek


Mozgás

A mozgás segít a vérben lévő stresszhormonok szintjét csökkenteni, ezáltal hozzásegít a kellemesebb, frissebb közérzethez. A stressz ellen kifejezetten jó hatású a könnyed mozgás, nem kell azonnal maratoni távfutásra gondolni! J Ha nem vagyunk kifejezetten a sport rajongói, akkor is érdemes esténként egy rövidebb kocogással vagy néhány tornagyakorlattal levezetni a felgyülemlett feszültséget. Ha a futás, mint stresszoldás kevésbé vonzó számunkra, érdemes kipróbálni olyan mozgásformát, amire eddig nem is gondoltunk. Legyen szó akár falmászásról, akár teniszezésről, nézzünk szét a környékünkön és térképezzük fel, milyen lehetőségek vannak! A mozgást végezhetjük társaságban, próbáljuk a barátainkat arra buzdítani, hogy mozogjanak velünk. Ez egyrészt motiválóként hat ránk is és a barátainkra is, másrészt pedig a közösen megélt élmények jobban összehoznak bennünket!


Kézművesség

Minden kreatív tevékenység koncentrációra sarkallja az agyunkat, ezáltal csökkenti a vérben a stresszhormonok szintjét. Stressz ellen nagyon hatásos bármilyen kézműves tevékenység végzése, lehetőség szerint rendszeresen. Keressünk rá lehetőséget és próbáljuk ki a hímzést, varrást, rajzolást, versírást, koszorúkötést vagy éppen a vesszőfonást, de ha úgy érezzük, nem vagyunk őstehetség, akkor se vessük el a kézművesség ötletét! Az interneten ma már számos „csináld magad” blogcikket találhatunk, ahonnan rendkívül egyszerű de nagyszerű ötleteket meríthetünk. Ha azonban úgy érezzük, még ez sem a Mi világunk, de szívesen kikapcsolódnánk valami rendszeres, de nagy munkaráfordítást nem igénylő hobbival, próbáljuk ki stressz ellen a felnőtt színezőket! A hatása már néhány hét után érezhető. Hogy hogyan? A rendszeresen végzett tevékenység arra „tanítja” az agyunkat, hogy folyamatosan koncentráljon, így amikor stresszes helyzetbe kerülünk, a stresszoldást nagyban elősegíti majd, hogy könnyebben tudunk a nyugalomra és a higgadtságra koncentrálni. Bármilyen furcsán is hangzik, tény, hogy működik! :)

stressz ellen

Olvasás

Teremtsünk magunknak néhány naponta egy kis énidőt és vegyük elő a kedvenc könyvünket vagy keressünk valami számunkra könnyed, szórakoztató olvasnivalót! Stressz ellen nincs is jobb, mint - ha csak egy kis időre is, de - kilépni a frusztráló és őrlő mindennapokból egy igazán lebilincselő történet fantáziadús világába. A könyv választásakor ügyeljünk arra, hogy a története számunkra valóban pozitív élményt adjon és feltöltsön, hiszen a cél a stresszoldás!

Séta a természetben

Ha van lehetőségünk rá, vegyünk ki egy szabadnapot vagy valamelyik hétvégi napunkat tegyük minden egyéb programtól mentessé és kiránduljunk egyet! Nem szükséges megmászni a legmagasabb domboldalt a környéken, bőven elegendő, ha egy közeli erdőben vagy mezőn sétálunk egy kiadósat. Stressz ellen nagyszerű dolog kiszellőztetni a fejünket. Viszont arra mindenképpen figyeljünk, hogy séta közben próbáljunk meg ne a stressz okozójára gondolni! Keressük meg a természet szépségeit, legyen az akár egy apró virágszál vagy egy vígan csiripelő madár, télen a legszebb zúzmarás ág. Biztos, hogy találunk valamit, ami kellemes érzéssel tölt el, csak meg kell keresni!

Pihenés, szundikálás

Most kifejezetten nem az alvásra gondolunk. Pihenés a szabadban nyáron kint a kerti hintaágyban, vagy délutáni szunyókálás a hűvös szobában. Télen pedig igen pihentető tud lenni egy kis pihenés a meleg szobában, a puha bolyhos párnákkal körülvett kényelmes ágyon. A pihenésnél viszont ügyeljünk arra, hogy ne tartson tovább fél vagy egy óránál! Nem az a cél, hogy elaludjunk, hanem az, hogy egy kicsit pihentessük az agyunkat, kicsit felfrissüljünk és utána már pihentebben tudjuk folytatni akár a délutáni, akár az esti teendőket. A pihenés egyébként alapvetően rendkívül fontos az egészségünk szempontjából.


Vitaminok

Télen kevesebben lehetünk a természetben és sokat vagyunk bezárkózva a lakásunkban. Jellemzően sajnos sokkal kevesebbet mozgunk, ezáltal a szervezetünk alapvetően nem olyan „életerős”, mint a nyári hónapokban. Próbáljunk meg télen is lehetőség szerint sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani és ha úgy érezzük, nagyon levertek és erőtlenek vagyunk, segítsük a szervezetünket vitaminokkal. Vitaminok vásárlásakor jól nézzünk körül és adott esetben a háziorvos tanácsát is érdemes lehet kikérni.stresszoldás

Meditáció, jóga

A meditáció és a jóga szerencsére már régóta ismert stresszoldási technika, manapság pedig egyre népszerűbbé válik.  Ha van a közelben jógaoktatás, feltétlenül próbáljuk ki, de akár online tanfolyamon is megtanulhatjuk az alapokat. A stressz ellen meditáláshoz ajánlott relaxációs zenéket vagy relaxációs videókat a legnagyobb videómegosztó oldalakon találhatunk. Meditáció és jóga tökéletes kiegészítői lehetnek a füstölők.
Füstölő kínálatunkat ide kattintva megtalálod!


Motivációs filmek

Egy kis kikapcsolódás sosem árt, és kifejezetten javasolt stressz ellen olyan filmeket keresni, amelyek az ember közérzetét helyrebillentik és egy kis erőt adnak a mindennapi mókuskerék könnyebb elviseléséhez. A motivációs filmek egyrészt lekötnek érdekes és sokatmondó történetükkel, így segítenek kicsit kilépni a szürke hétköznapokból, másfelől pedig nagyon sokszor képesek hitet adni egy-egy nehezebb élethelyzet megoldásához vagy megéléséhez.

Relaxáció – forró fürdő

Nincs is jobb, mint az esti alvás előtt egy kád, forró vízben ellazulni és kikapcsolni. A relaxációs fürdőhöz érdemes olyan gyógynövényes termékeket használni, amelyek nyugtató hatással vannak idegeinkre és segítenek az ellazulásban, ezáltal az esti alvás is pihentetőbb lesz. Nem véletlenül egyre népszerűbb a levendulás tartalmú fürdősó vagy fürdőkristály, de vannak, akik kifejezetten a levendulás fürdőbombákra esküsznek. Stressz ellen ajánlott még a kamillavirággal, rozmaringgal, zsályával készített fürdéshez használatos gyógynövényes termékek.


Tipp: fürdősóinkat és fürdőbonbonainkat itt találod!


Családi vagy baráti társasággal programok

Ha szeretnénk egy kicsit elszökni a szürke hétköznapok világából, az egyik legjobb stresszoldás a baráti társasággal való időtöltés. Legyen szó akár egy teraszra kiülős beszélgetésről, akár egy kerti szalonnasütésről, a család és a barátok mindig fel tudnak vidítani. Ráadásul azt se felejtsük el, hogy a barátaink sok esetben sokkal jobban látják „kívülről” hogy milyen helyzetben vagyunk és elképzelhető, hogy olyan megoldásokat tudnak javasolni a stresszes helyzetünk megszüntetésére, amely mi magunknak eszünkbe sem jutott volna! :)

Stressz ellen - gyermekeknek

A gyermekek különösen érzékenyek a stresszes helyzetekre. Jól szemlélteti ezt az leggyakoribb példa, amikor a szülők munkahelye napi feszültséget okoz a szülőnél, amit bár nem szeretne a gyermeke jelenétében mutatni, azonban teljes mértékben eltitkolni nem lehetséges. Tehát a gyermek érzi a szülő feszültségét, bármennyire is igyekszünk ezt leplezni gyermekünk előtt. A gyermekeknek sok esetben úgy kell megküzdeniük a stresszel, hogy valójában nem is tudnak róla. Ez a mai rohanó világban egyre gyakoribb dolog és sajnos egyre természetesebb. Próbáljunk tehát Manapság szerencsére egyre elterjedtebb, hogy a gyermekek már nem csak az óvodában, hanem az óvoda intézményén túl, akár otthon, akár különböző táborokban kézműves foglalkozásokon vesznek részt. Ezek elsődleges célja a finommotoros képességek fejlesztése, de egyáltalán nem elhanyagolható az sem, hogy ily módon tanulják meg a stresszoldás egyik legfontosabb alapját, a koncentrálóképesség fejlesztését. Próbáljunk otthon minél több lehetőséget biztosítani gyermekünk számára, hogy fejleszthesse kreativitását.
Jelen helyzetben egyre gyakoribbá válik az is, hogy a kisebb, iskoláskorú gyermekek rengeteg időt töltenek a szobájukban akár tévét nézve, akár számítógépezve. Egyrészt a számítógépes játékok és a kevésbé jól megválasztott tévéműsorok is növelhetik a negatív hatásokat, másrészt a szabad levegő hiánya nagymértékű vitaminhiányt is okozhat. Példának okáért: az esti lefekvés előtt sem a gyermekeknek, sem a felnőtteknek nem ajánlatos mobiltelefont nyomkodni, tévét nézni vagy éppen a  számítógép előtt ülni, mert az általuk kibocsátott fény fokozottan ingerli a szemet és ezáltal az agyunkat akkor, amikor valójában már „pihenő üzemmódba” kellene, hogy legyünk. Igyekezzünk megértetni gyermekünkkel, hogy az esti lefekvés előtt ne játsszon a számítógépen és ne „bújjon bele” a telefonjába, hogy az esti alvás előtt ne érjék fokozott ingerek, így könnyebben eé fog tudni aludni és pihentetőbb lesz az éjszakája. Amennyiben a gyermek sokat ül a lakásban és keveset mozdul ki, akkor könnyen kialakulhat a D vitamin hiány, ami levertséghez, kedvetlenséghez és erőtlenséghez vezet. Előzzük meg, és igyekezzünk megteremteni a lehetőséget gyermekünk számára a szabadtéri játékra vagy néhány naponta egy közös kis sétára, így segítve a kellemes közérzetének megtartását.

Stresszkezelés aromaterápiával

A stresszkezelés egyik közismert és közkedvelt módja az aromaterápiás masszázs. A masszázsolajokban lévő 100%-os tisztaságú esszenciális illóolajok segítenek ellazulni, csökkentik a stressz okozta fejfájást, növelik a koncentrációs képességet és segítik a jó hangulat megőrzését, a depresszív állapot megelőzését és a depresszív tünetek csökkentését. Kínálatunkban készre kevert masszázsolajokat is találsz, amelyek segítségével könnyebben átvészelhető egy-egy kevésbé pozitív időszak is az életedben. Kattints ide és nézd meg masszázsolajainkat!