info@aromaterapias.hu

Blog
Aromaterápiás
2022.06.14 14:25

Szúnyogok ellen

Szúnyogok ellen

Szúnyogok ellen természetes módon

Nyakunkon a nyár, az esti séták és a kerti partik ideje! És az esti kerti beszélgetéseket megkeserítő szúnyogok ideje is...
De mit tehetünk szúnyogok ellen? Most adunk néhány tippet, amivel távol tarthatod a kellemetlen szúnyogokat!

 

Füstölővel a szúnyogok ellen

Köztudott, hogy a szúnyogok nem szeretik a füstöt, de azért a fél udvaron mégsem gyújthatsz tábortüzet, bármily kecsegtetőnek is tűnik első gondolatra.:) Azonban megfelelő illatú füstölőkkel elérheted, hogy nyugodtan le tudjatok bonyolítani egy szúnyogcsípésmentes, kellemes beszélgetést a teraszon. A füstölőnek nem csupán a füstje az, amivel távol tudod tartani a kis zümmögőket. Ha megfelelő illatú füstölőt választassz, máris nyert ügyed van.

A szúnyogok ellen a leghatásosabb illatú füstölők:  citrusos illatok, citromfű, borsmenta, rozmaring, szegfűszeg és levendula, mert nem csupán a füst zavarja a szúnyogokat, hanem maga az illat is.

Ha szereted a füstölőt, de valami hangulatosabb látványra vágysz, bátran ajánljuk szunyogok ellen a kúpfüstölő használatát is! A kúpfüstölő megválasztásakor szintén érdemes a fent már említett illatokat válsztani. Kisebb terasz vagy erkély esetén elég egy-két kúpfüstölő meggyújtása, de mindig ügyelj rá, hogy a kúpfüstölőt kizárólag megfelelő alátéten gyújtsd meg! Arra figyelj, hogy a kúpfüstölők illata valamivel töményebbnek hat, mint a hagyományos füstölőpálcáké!

a füstölő távol tartja a szúnyogokat


Szúnyogok ellen kiváló lehet még a tiszta, természetes illóolaj is, szintén a korábban már említett illatokban.


Az illóolajat a szúnyogok ellen kétféleképpen tudod használni:

  1. Egy kis üveg vízbe – kb 2 dl – cseppents néhány csepp illóolajat, majd rázd fel és fújd a felületekre! Fontos, hogy olyan felületekre fújd csak, amelyeken nem hagy foltot. Például, ha kiviszed a teraszra a kedvenc bársonyfoteled és lefújod illóolajos permettel, akkor később nagy bosszúságot fog okozni a tisztítása! A permetet fújd a terasz fakorlátjára, az asztal szélére, kerti bútorok fa vagy műanyag támlájára.

  2. Az illóolaj hatásos a szúnyogok ellen akkor is, ha hagyományos párologtatóban használod, ráadásul az esti beszélgetésekhez hangulatvilágítást is ad! A kerámia párologtató tetejébe önts egy kis vizet és a vízbe néhány csepp illóolajat, majd gyújts mécsest a párologtató aljában!

 illóolajokkal a szúnyogok ellen

Harmonizáló illatok

Természetesen a füstölőt és az illóolajat akár egyszerre is használhatod, de ez esetben figyelj arra, hogy az illóolaj és a füstölő illata egymással harmonizáljon. Ugyanis hiába tartod ezekkel távol a szúnyogokat, ha olyan illatokat válogatsz össze, amelyek egymással nem passzolnak, a teraszt tömény és egyáltalán nem élvezhető illatfelhő járja majd át.

A citrusos illatokat bátran keverheted a szegfűszeg illatával. Ebben az esetben kissé karácsonyi hangulatra hajazó illatfelhőt varázsolhatsz, de ha szeretnél valami frissítőbb, nyáriasabb kombinációt kipróbálni, akkor bátran keverd a citrusos illatokat menta illatával.  

Amennyiben a kiskertedben citromfű, levendula vagy borsmenta található, azokat leszedve, fejjel lefelé lógatva ugyanígy használhatod a szúnyogok ellen, de ügyelj arra, hogy ha mécsest gyújtasz, a szárított növények semmiképpen se lógjanak felette!

 

levendula és menta a szúnyogcsípések elkerüléséhez